Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Blog wpisy
Jaki alkohol na grilla?

Wiosna, lato, słoneczna pogoda, długie wieczory czas kiedy sezon na grilla rusza pełną parą. Planując grilla zastanawiamy się co podamy naszym gościom do jedzenia, ale ważne jest też jaki alkohol wybrać do tych potraw. O tym będzie dziś właśnie nasz artykuł. Rozwiejemy Twoje wątpliwości i podpowiemy Ci, które alkohole wybrać na grilla, a które lepiej zostawić na inną okazję.

Wino półwytrawne jakie wybrać?

Wino półwytrawne

Odmian i gatunków wina jest naprawdę dużo, można by rzec, że tyle, ile gustów. Z tego powodu każdy powinien wybrać swój ulubiony smak i niech to on daje mu radość. Dlatego też warto wiedzieć czym różnią się wina od siebie i jakie są gatunki. Aby nasz wybór był świadomy. W kategorii win znajdują się świetnie zbalansowane wina półwytrawne o obniżonej kwasowości, łagodne, wzbogacone nutą słodyczy. W ofercie producentów wina wyróżniamy takie odmiany półwytrawne jak czerwone, białe i różowe w wersji spokojnej i musujące. Wino półwytrawne są najchętniej wybieranym winem przez klientów. Dobre wino półwytrawne to takie, w którym słodycz nie przebija się przez kwasowość. Wina półwytrawne są wyjątkowo istotnym elementem w ofercie wielu producentów. Klienci wybierają je przede wszystkim z uwagi na ich subtelny charakter i orzeźwiający smak, owocowość. Często jest to związane też z uprzedzeniem do win wytrawnych, które mogą sprawiać wrażenie ciężkich i skomplikowanych. Wina te nie są zbyt słodkie. Zacznijmy jednak od produkcji wina. Wina półwytrawne produkuje się z takich samych winogron jak wina wytrawne oraz słodkie. O tym, czy wino można nazwać półwytrawnych przesądza ilość cukru resztkowego w jego składzie. Cukier resztkowy to taki, który nie został przefermentowany oraz pozostał w winie po skończeniu jego fermentacji.

Tequila - skąd się wzięła i jak ją pić?

Tequila – królowa meksykańskich trunków znana już była w czasach Azteków. Sama nazwa pochodzi od miejscowości Tequila w stanie Jalisco. Tam stanęła pierwsza wytwórnia tego właśnie trunku. Początkowo tequila była zwyczajnym trunkiem lokalnym. Gdy zyskała uznanie w oczach Amerykanów, zaczęto ją eksportować na cały świat. Obecnie wybór tequili jest szeroki.

Kamikadze
Kamikadze

Kamikadze shot to niekwestionowany król wszelkich imprez. Shoty znane dziś na całym świecie, pojawiły się pod koniec II wojny światowej w jednym z barów w Tokio. Od początku wyróżniały się
intensywną barwą, sposobem podania oraz nazwą, przypominającą o japońskich kamikadze. Jego idealnie zbalansowany, słodko-kwaśny smak przypadnie do gustu nawet tym, którzy na nie przepadają za
smakiem klasycznych koktajli. Charakterystyczny błękitny kolor drink zyskuje dzięki dodatkowi syropu blue curacao. Świetnie sprawdzi się zarówno podczas wyjść do klubu, jak i na domowych imprezach.
Oryginalny smak i różnorodna kolorystyka zachęcają do degustacji.

czytaj całość »
Curacao drink
Curacao drink

Blue curacao to likier znany i lubiany na całym świecie. Z pewnością wiele razy spotkałeś się z drinkami lub shotami o niebieskim zabarwieniu. Właśnie taki kolor można uzyskać za pomocą blue curacao. Tym, co zdecydowanie wyróżnia ten trunek, jest jego intensywny niebieski kolor i oryginalny pomarańczowy smak. Likier blue curacao możesz wykorzystać na różne sposoby.

czytaj całość »
Cuba libre przepis
Cuba libre przepis

Cuba libre to popularny na całym świecie, w tym także w Polsce, koktajl alkoholowy, sporządzany  z trzech składników rumu, coli oraz limonki. Nazwa tego trunku oznacza po hiszpańsku „wolna Kuba” i odnosi się do wydarzeń historycznych, w których czasie został on wynaleziony. Historia mówi, że drink ten powstał najprawdopodobniej w Hawanie na Kubie na przełomie XIX i XX wieku. Był to trudny czas wojny między Hiszpanią (w drinku symbolizuje ją rum) a Ameryką (już wtedy kojarzoną z colą). W okresie międzywojennym drink ten trafił do USA. W czasach, gdy alkohol był w Stanach wrogiem numer 1, możliwość ukrycia alkoholu w popularnej coli zapewniła kubańskiej recepturze dużą popularność. Kuba kojarzona jest z rumem, nic więc dziwnego, że to na nim bazują najsłynniejsze drinki. Jaki rum możesz wybrać? Przede wszystkim biały. A jeśli chcesz nawiązać do historii drinka i dziejów Kuby, wybierz rum Bacardi. Produkowany jest on przez firmę rodziny Bacardi, której członkowie na przełomie XIX i XX wieku walczyli o wolność Kuby.

czytaj całość »
Jagermeister drink
Jagermeister drink

Jagermeister to jeden z najpopularniejszych likierów ziołowych na świecie. To niemiecki ziołowy likier korzenny. Jest produkowany od 1934 roku. Ma zioło-korzenno-gorzki smak i zawiera 35% alkoholu. Trunek ten powstaje w wyniku maceracji 56 ziół i przypraw korzennych w spirytusie, a jego dokładny skład stanowi pilnie strzeżoną tajemnicę. Jagermeister dojrzewa w dębowych beczkach około roku, po czym jest filtrowany, rozcieńczany i wzbogacany karmelem. Wyczuwalne w nim są nuty: skórki cytrusów, imbiru, cynamonu, goździków lukrecji, żeń-szenia, a także innych ziół. Miał być alkoholem myśliwych stąd zielony kolor butelki podobny do koloru ich mundurów.

czytaj całość »
Popularne drinki
Popularne drinki

Drinki wymyślono w USA w XIX wieku jako sposób na wykorzystanie resztek z alkoholu. Pomysł przyjął się i powstały przepisy na wykwintne, kolorowe drinki, które nie tylko świetnie smakują, lecz także cieszą oko. Popularne drinki to często dla każdego coś innego. W domu najłatwiej przygotować drinki z wódką, bo wódka to trunek, który znajduje się w większości domowych barków. Godne polecenia są także drinki z whisky, zwłaszcza, że to zyskujący popularność alkohol Kolejnym popularnym alkoholem który wykorzystuje się w drinkach jest gin. Ale popularne drinki na świecie robi się z wódką, rumem, whisky, tequila, ginem i likierami. Przepisy na drinki i koktajle to nieodłączny element wieczoru z przyjaciółmi lub rodzinnej imprezy. Ich główną zaletą są walory smakowe, ale to nie wszystko. Alkohol sprawia, że się rozluźniamy i chcemy dobrze bawić.

czytaj całość »
Drinki z malibu
Drinki z malibu

Malibu to przyrządzany na bazie karaibskiego rumu likier kokosowy. Do produkcji używa się ekstraktu z kokosa oraz kilku różnych karaibskich rumów. Likier Malibu powstaje z połączenia specjalnie wyselekcjonowanych karaibskich rumów z naturalnym ekstraktem orzecha kokosowego. Podstawę tego alkoholu stanowi melasa uzyskana przy produkcji cukru, którą łączy się z krystalicznie czystą wodą i drożdżami czego rezultatem jest fermentacja. Następnie produkt poddawany zostaje trzykrotnie destylacji w specjalnie zaprojektowanych zbiornikach zwanych alembikami. W wyniku destylacji otrzymywany jest najwyższej jakości biały rum, który po wymieszaniu z naturalnym ekstraktem kokosowym tworzy Malibu.

czytaj całość »
Drinki z aperolem
Drinki z aperolem

Aperol to włoski aperitif o jasno czerwonym kolorze i zawartości alkoholu sięgającej 11%. Jego podstawowymi składnikami są goryczka, napar z gorzkiej i słodkiej pomarańczy, napar z rabarbaru oraz wyciąg z rozmaitych ziół. Autorem przepisu jest właściciel gorzelni znajdującej się w Bassano del Grappa, Giuseppe Barbieri, który go opracował w 1919 roku. Smak samego likieru jest dosyć ziołowy, lekko gorzki i raczej nie nadaję się do spożywania osobno.

 

czytaj całość »
Wściekły pies
Wściekły pies

Wściekły pies to bez wątpienia jeden z najpopularniejszych drinków zamawianych w barach i klubach. Ten shot ma zaledwie trzy składniki – to łatwa i prosta do zapamiętania oraz przygotowania receptura. Do jego przygotowania potrzebujemy: wódkę czystą, syrop malinowy i tabasco. Sok malinowy może być zamieniony na sok z czarnej porzeczki - wówczas shot będzie miał ciemniejszy kolor. Ważne, by zachować odpowiednie proporcje i nie przesadzić z ostrym sosem. Ten drink powinien składać się w 1/3 z soku malinowego, 2/3 z wódki i od trzech, do czterech kropli tabasco. Sos Tabasco jest ostrym, wytrawnym sosem otrzymywanym z połączenia papryki Tabasco, soli i octu. Papryka Tabasco to papryka owocowa rosnąca w Ameryce Środkowej. Mimo wysokiej ostrości, wahającej się między 30 000 a 50 000 SHU, uczucie palenia w ustach po jej zjedzeniu szybko znika.

czytaj całość »
Sok pomarańczowy do drinków
Sok pomarańczowy do drinków

Sok pomarańczowy to powszechnie dostępny, smaczny, a zarazem niezwykle odżywczy napój. Sok pomarańczowy to sok pozyskiwany z miąższu dojrzałych pomarańczy. Na rynku dostępne są soki świeżo wyciskane, które otrzymuje się poprzez tłoczenie lub wyciskanie surowych pomarańczy. Świeżo wyciskany sok pomarańczowy jest źródłem węglowodanów, białka i błonnika. Zawiera także biosubstancje, takie jak sód, magnez, wapń i żelazo. Picie świeżego soku z pomarańczy dostarczy naszemu organizmowi także beta-karotenu i witaminy C.

czytaj całość »
Shoty przepisy
Shoty przepisy

Każda pamiętna impreza zawsze kończy się piciem szotów. Na hasło „shoty” część imprezowiczów wywraca z politowaniem oczami, zaś druga część skrzętnie zabiera się do ich przygotowywania. Koniec końców każdy przynajmniej jednego shota sobie strzeli. Shoty cieszą się dużą popularnością. Te niewielkie drinki często pojawiają się na domowych imprezach, z powodzeniem są też serwowane w wielu barach. Te mini drinki zagościły już w naszej kulturze parę lat temu. Podobnie jak inne mody, zwyczaj picia shotów przybył do nas ze Stanów Zjednoczonych.

czytaj całość »
Proste drinki z wodka
Proste drinki z wodka

Wódka to wysokoprocentowy napój alkoholowy, rozcieńczany najczęściej do 40% składający się z destylatu alkoholowego rozcieńczonego z wodą, w stosunku ok. 2 : 3 (dwie części alkoholu i 3 części wody) - proporcje takie zostały opracowane przez Dmitrij’a Mendelejew’a. Natomiast proces oczyszczania wódki, stworzył Piotr Aleksandrowicz Smirnow, który był również twórcą wódki Smirnoff.

czytaj całość »
Long island drink
Long island drink

Long Island drink, jest to koktajl alkoholowy, na który składa się aż osiem elementów (wódki, ginu, tequili i rumu z dodatkiem triple sec i soku cytrynowego, zmieszanych z colą), z czego pięć to alkohole, więc trzeba zachować rozwagę i umiar podczas spożywania go. Ten drink jest charakteryzowany jako mocny i naprawdę potrafi szybko przyprawić o rumieńce. Nie jest to koktajl przygotowywany w domowych warunkach zbyt często. Natomiast bardzo często sięgają po tego ,,mocarza”, goście koktajl barów i innych lokali, mających w swojej ofercie napoje wysokoprocentowe

czytaj całość »
Drinki z wódką
Drinki z wódką

Baza drinku w postaci wódki jest najpopularniejszą podstawą przepisów i to właśnie z nią znajdziemy najwięcej drinków. Niewątpliwe jest to najpopularniejszy trunek na całym świecie, a jej zawartość stężenia alkoholu waha się w okolicach 40%. Wódka stanowi jeden z najbardziej popularnych składników drinków w Polsce. Jest to popularny alkohol znajdujący się w prawie każdym domowym barku. Przyjęto, że ten popularny trunek często pijemy sam w kieliszku. Można przygotować dobre i ciekawe drinki z wódki, zarówno w typie short drinks jak i long drinks.

czytaj całość »
Drinki z whisky
Drinki z whisky

Whisky to alkohol, który ma dużo wspólnego z ogniem. Nie tylko rozgrzewa z każdym łykiem, nawet jeśli doda się do niej lodu. Jej piękny, bursztynowy kolor mieni się różnymi kolorami czerwieni i żółci, tak jak płonące nocą ognisko. Trudno jest określić kto, gdzie i kiedy po raz pierwszy przeprowadził proces destylacji alkoholu, podobnie jak trudno jest ocenić gdzie po raz pierwszy odbyła się destylacja whisky.

czytaj całość »
Drinki z rumem
Drinki z rumem

Rum jest jednym z najpopularniejszych trunków na świecie. Nic w tym dziwnego, gdyż alkohol ten intryguje zarówno swoją historią, jak i smakiem. Rum to wysokoprocentowy napój alkoholowy destylowany z fermentowanej trzciny cukrowej, choć pierwsze trunki powstały w XVI w z melasy. Największymi producentami są kraje karaibskie: Jamajka, Barbados, Gujana, Trynidad i Dominikana, ale popularny jest na całym świecie. Może po części właśnie dlatego, ze kojarzy się ze słońcem, plażą i tropikami. Może zawierać od 37 do 81% alkoholu. Rum to genialna baza do kolorowych koktajli. Drinki z rumem skomponowane ze słodkimi owocowymi aromatami są zachwycająco orzeźwiające. Pije się bardzo przyjemnie. Rum można podzielić na cztery podstawowe rodzaje:

czytaj całość »
Drinki z blue curacao
Drinki z blue curacao

Likier Blue Curacao to gęsty napój o smaku pomarańczowym wyróżniający, się wyraźnym, charakterystycznym i pięknym kolorem niebieskim. Blue Curacao jest niewątpliwie jednym z najbardziej znanych likierów na całym świecie, wykorzystywanym w wielu koktajlach i drinkach. Intrygująca barwa likieru zdecydowanie przełożyła się na popularność trunku, dzięki czemu Blue Curacao ma swoje wierne grono oddanych miłośników.

czytaj całość »
Drink mimoza
Drink mimoza

Drink mimoza to bardzo proste, orzeźwiające, lekko wytrawne połączenie soku pomarańczowego z szampanem lub innym winem musującym np. prosecco. Te dwa składniki odgrywają najważniejszą role w tym drinku. Prosecco to białe lub różowe wino musujące pochodzące z regionu Wenecji na północnym wschodzie Włoch. Istnieje kilkanaście rodzajów Prosecco, które możemy rozróżnić na podstawie koloru, regionu powstawania, wytrawności (zawartości cukru), czy poziomu nasycenia dwutlenkiem węgla (ilości bąbelków).

czytaj całość »
Drink z ginem
Drink z ginem

Gin jest jednym z popularniejszych i najszerzej rozpowszechnionych napojów alkoholowych w krajach anglosaskich, ale pije się go także w Polsce. Najczęściej podawany jest z tonikiem, ale nie jest to jedyny sposób spożywania tego trunku. Zastosowanie ginu do napojów, znane było już od bardzo dawna, także w takim państwie jak Rzym. Jednakże w 1575 roku w Holandii rozpoczęto jego rozprowadzanie. Wyglądało to tak, że sprzedawano go w aptekach jako owoce jałowca zalewane spirytusem. Nazwa tego trunku brzmiała wówczas „genievre”. Największą popularność trunek zdobył w Anglii, gdzie dotarł za sprawą Wilhelma III, pod obecną nazwą gin. Początkowo kojarzył się z napojem dla niższych sfer społecznych.

czytaj całość »
Jaki alkohol na grilla?
Jaki alkohol na grilla?

Wiosna, lato, słoneczna pogoda, długie wieczory czas kiedy sezon na grilla rusza pełną parą. Planując grilla zastanawiamy się co podamy naszym gościom do jedzenia, ale ważne jest też jaki alkohol wybrać do tych potraw. O tym będzie dziś właśnie nasz artykuł. Rozwiejemy Twoje wątpliwości i podpowiemy Ci, które alkohole wybrać na grilla, a które lepiej zostawić na inną okazję.

czytaj całość »
Wino półwytrawne jakie wybrać?
Wino półwytrawne jakie wybrać?

Wino półwytrawne

Odmian i gatunków wina jest naprawdę dużo, można by rzec, że tyle, ile gustów. Z tego powodu każdy powinien wybrać swój ulubiony smak i niech to on daje mu radość. Dlatego też warto wiedzieć czym różnią się wina od siebie i jakie są gatunki. Aby nasz wybór był świadomy. W kategorii win znajdują się świetnie zbalansowane wina półwytrawne o obniżonej kwasowości, łagodne, wzbogacone nutą słodyczy. W ofercie producentów wina wyróżniamy takie odmiany półwytrawne jak czerwone, białe i różowe w wersji spokojnej i musujące. Wino półwytrawne są najchętniej wybieranym winem przez klientów. Dobre wino półwytrawne to takie, w którym słodycz nie przebija się przez kwasowość. Wina półwytrawne są wyjątkowo istotnym elementem w ofercie wielu producentów. Klienci wybierają je przede wszystkim z uwagi na ich subtelny charakter i orzeźwiający smak, owocowość. Często jest to związane też z uprzedzeniem do win wytrawnych, które mogą sprawiać wrażenie ciężkich i skomplikowanych. Wina te nie są zbyt słodkie. Zacznijmy jednak od produkcji wina. Wina półwytrawne produkuje się z takich samych winogron jak wina wytrawne oraz słodkie. O tym, czy wino można nazwać półwytrawnych przesądza ilość cukru resztkowego w jego składzie. Cukier resztkowy to taki, który nie został przefermentowany oraz pozostał w winie po skończeniu jego fermentacji.

czytaj całość »
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl