Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
Blog wpisy
Jaki alkohol na grilla?

Wiosna, lato, słoneczna pogoda, długie wieczory czas kiedy sezon na grilla rusza pełną parą. Planując grilla zastanawiamy się co podamy naszym gościom do jedzenia, ale ważne jest też jaki alkohol wybrać do tych potraw. O tym będzie dziś właśnie nasz artykuł. Rozwiejemy Twoje wątpliwości i podpowiemy Ci, które alkohole wybrać na grilla, a które lepiej zostawić na inną okazję.

Wino półwytrawne jakie wybrać?

Wino półwytrawne

Odmian i gatunków wina jest naprawdę dużo, można by rzec, że tyle, ile gustów. Z tego powodu każdy powinien wybrać swój ulubiony smak i niech to on daje mu radość. Dlatego też warto wiedzieć czym różnią się wina od siebie i jakie są gatunki. Aby nasz wybór był świadomy. W kategorii win znajdują się świetnie zbalansowane wina półwytrawne o obniżonej kwasowości, łagodne, wzbogacone nutą słodyczy. W ofercie producentów wina wyróżniamy takie odmiany półwytrawne jak czerwone, białe i różowe w wersji spokojnej i musujące. Wino półwytrawne są najchętniej wybieranym winem przez klientów. Dobre wino półwytrawne to takie, w którym słodycz nie przebija się przez kwasowość. Wina półwytrawne są wyjątkowo istotnym elementem w ofercie wielu producentów. Klienci wybierają je przede wszystkim z uwagi na ich subtelny charakter i orzeźwiający smak, owocowość. Często jest to związane też z uprzedzeniem do win wytrawnych, które mogą sprawiać wrażenie ciężkich i skomplikowanych. Wina te nie są zbyt słodkie. Zacznijmy jednak od produkcji wina. Wina półwytrawne produkuje się z takich samych winogron jak wina wytrawne oraz słodkie. O tym, czy wino można nazwać półwytrawnych przesądza ilość cukru resztkowego w jego składzie. Cukier resztkowy to taki, który nie został przefermentowany oraz pozostał w winie po skończeniu jego fermentacji.

Tequila - skąd się wzięła i jak ją pić?

Tequila – królowa meksykańskich trunków znana już była w czasach Azteków. Sama nazwa pochodzi od miejscowości Tequila w stanie Jalisco. Tam stanęła pierwsza wytwórnia tego właśnie trunku. Początkowo tequila była zwyczajnym trunkiem lokalnym. Gdy zyskała uznanie w oczach Amerykanów, zaczęto ją eksportować na cały świat. Obecnie wybór tequili jest szeroki.

Jaki alkohol na grilla?
Jaki alkohol na grilla?

Wiosna, lato, słoneczna pogoda, długie wieczory czas kiedy sezon na grilla rusza pełną parą. Planując grilla zastanawiamy się co podamy naszym gościom do jedzenia, ale ważne jest też jaki alkohol wybrać do tych potraw. O tym będzie dziś właśnie nasz artykuł. Rozwiejemy Twoje wątpliwości i podpowiemy Ci, które alkohole wybrać na grilla, a które lepiej zostawić na inną okazję.

czytaj całość »
Wino półwytrawne jakie wybrać?
Wino półwytrawne jakie wybrać?

Wino półwytrawne

Odmian i gatunków wina jest naprawdę dużo, można by rzec, że tyle, ile gustów. Z tego powodu każdy powinien wybrać swój ulubiony smak i niech to on daje mu radość. Dlatego też warto wiedzieć czym różnią się wina od siebie i jakie są gatunki. Aby nasz wybór był świadomy. W kategorii win znajdują się świetnie zbalansowane wina półwytrawne o obniżonej kwasowości, łagodne, wzbogacone nutą słodyczy. W ofercie producentów wina wyróżniamy takie odmiany półwytrawne jak czerwone, białe i różowe w wersji spokojnej i musujące. Wino półwytrawne są najchętniej wybieranym winem przez klientów. Dobre wino półwytrawne to takie, w którym słodycz nie przebija się przez kwasowość. Wina półwytrawne są wyjątkowo istotnym elementem w ofercie wielu producentów. Klienci wybierają je przede wszystkim z uwagi na ich subtelny charakter i orzeźwiający smak, owocowość. Często jest to związane też z uprzedzeniem do win wytrawnych, które mogą sprawiać wrażenie ciężkich i skomplikowanych. Wina te nie są zbyt słodkie. Zacznijmy jednak od produkcji wina. Wina półwytrawne produkuje się z takich samych winogron jak wina wytrawne oraz słodkie. O tym, czy wino można nazwać półwytrawnych przesądza ilość cukru resztkowego w jego składzie. Cukier resztkowy to taki, który nie został przefermentowany oraz pozostał w winie po skończeniu jego fermentacji.

czytaj całość »
Tequila - skąd się wzięła i jak ją pić?
Tequila - skąd się wzięła i jak ją pić?

Tequila – królowa meksykańskich trunków znana już była w czasach Azteków. Sama nazwa pochodzi od miejscowości Tequila w stanie Jalisco. Tam stanęła pierwsza wytwórnia tego właśnie trunku. Początkowo tequila była zwyczajnym trunkiem lokalnym. Gdy zyskała uznanie w oczach Amerykanów, zaczęto ją eksportować na cały świat. Obecnie wybór tequili jest szeroki.

czytaj całość »
Jakie alkohole wybrać na wesele?
Jakie alkohole wybrać na wesele?

To najczęściej zadawane pytanie podczas organizacji tego przyjęcia. Wódka na wesele to kolejne organizacyjne “wyzwanie” dla przyszłych Par Młodych. Tradycja, która już na stałe wpisała się do kanonu wesel. Bo kto wyobraża sobie celebrację tak wyjątkowego dnia swojego życia bez alkoholu. Wasi goście zapewne nie mogą się doczekać, kiedy wypiją za Wasze zdrowie! Postaramy się dziś podpowiedzieć jakie alkohole na wesele wybrać? Ile wódki na wesele zakupić? Opcji jest bardzo dużo, wszystko zależy bowiem od wielu czynników.

czytaj całość »
Jaki alkohol do deseru?
Jaki alkohol do deseru?

Przygotowanie imprezy lub spotkania ze znajomymi nie należy do łatwych zadań. Zapraszając gości, musimy zadbać o porządek, dokonać wyboru menu, odpowiednio nakryć stół i zadbać o to, by przygotowane przez nas potrawy, desery, ciasta smakowały jak najlepiej. W tym ostatnim pomogą nam odpowiednio dobrane trunki. Jak dopasować serwowany alkohol do deseru? Jaki podać alkohol do ciast? Postaramy się dziś rozwiać wszelkie wątpliwości i podpowiedzieć co podać aby zachwycić naszych gości.

 

czytaj całość »
Jak prawidłowo otworzyć i nalać szampana?
Jak prawidłowo otworzyć i nalać szampana?

Rodzina win musujących jest bardzo szeroka. W skład wchodzą francuskie szampany, katalońska, niemiecki sekt czy włoskie prosecco. Warto pamiętać, że pierwotna nazwa odnosi się do win musujących produkowanych w regionie Szmapania, w północno-wschodniej Francji. Te szampany uchodzą za luksusowe i cieszą się wielką renomą. Bardzo popularnym szampanem w Polsce jest prosecco. Jak otworzyć prosecco? Jak otwierać szampana na specjalne okazje? Oraz jak się otwiera szampana z hukiem? Postaramy się odpowiedzieć na kilka podstawowych pytań. Niezależnie od tego, po które wino musujące sięgamy, warto się zapoznać z kilkoma zasadami ich otwierania i nalewania.

czytaj całość »
Czy piwo bezalkoholowe ma alkohol?
Czy piwo bezalkoholowe ma alkohol?

Piwo bezalkoholowe

Piwo bezalkoholowe jest rodzajem piwa z bardzo niską zawartością alkoholu. Zawartość alkoholu takiego piwa nie może przekraczać 0.5% całkowitej objętości. Zatem wszystkie piwa o niższej zawartości alkoholu są uznawane za bezalkoholowe. Piwo bez alkoholu jest całkiem korzystne dla zdrowia i są równie smaczne, co ich procentowi odpowiednicy. Dlaczego? Bo piwo bezalkoholowe to nadal piwo. Piwo to jest warzone w naturalny sposób jednak podczas produkcji fermentacja jest przerywana w ściśle określonym momencie. Tak aby nie doszło do wytworzenia się alkoholu. Pozwala to zachować w piwie bezalkoholowym wszystkie pozostałe związki, które występują w ich alkoholowych odpowiednikach oraz smak zostaje niezmieniony.Dziś używa się specjalnych drożdży, które nie przerabiają cukru na alkohol, za to oddają wszystko to, co stanowi o aromacie i smaku piwa.

czytaj całość »
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl