Promocje
Stock Prestige 40% 500ml
Stock Prestige 40% 500ml
26,99 zł 26,49 zł
szt.
Bacardi Carta Oro 37,5% 700ML
Bacardi Carta Oro 37,5% 700ML
59,99 zł 49,99 zł
szt.
Bacardi Carta Blanca 37,5% 700ML
Bacardi Carta Blanca 37,5% 700ML
59,99 zł 49,99 zł
szt.
Bacardi Spiced 37,5% 700ML
Bacardi Spiced 37,5% 700ML
59,99 zł 49,99 zł
szt.
Soplica orzech laskowy 32% 500ml
Soplica orzech laskowy 32% 500ml
26,99 zł 24,99 zł
szt.
Soplica śliwka 32% 500ml
Soplica śliwka 32% 500ml
26,99 zł 24,99 zł
szt.
Soplica malinowa 32% 500ml
Soplica malinowa 32% 500ml
26,99 zł 24,99 zł
szt.
Soplica wiśnia 32% 500ml
Soplica wiśnia 32% 500ml
26,99 zł 24,99 zł
szt.
Żołądkowa Czysta de Lux 40% 700ml
Żołądkowa Czysta de Lux 40% 700ml
38,99 zł 34,99 zł
szt.
Bacardi Carta Negra 37,5% 700ML
Bacardi Carta Negra 37,5% 700ML
59,99 zł 49,99 zł
szt.
Khortytsa  Premium 40% 500ml
Khortytsa Premium 40% 500ml
39,99 zł 32,99 zł
szt.
Bols Platinum 40% 500ml
Bols Platinum 40% 500ml
29,99 zł 24,99 zł
szt.

Nie znaleziono produktów spełniających podane kryteria.

Szampania to region, z którego pochodzą najsłynniejsze wina musujące na świecie. Leży w północnej części Francji, około 150 kilometrów na wschód od Paryża. Ma długą historię winiarską. Winnice Szampanii leżą w większości w dolinach rzek, na łagodnie pofałdowanym terenie.

Granice winiarskie Szampanii są prawnie określone i podzielone na pięć okręgów produkujących wina w obrębie historycznej prowincji: Aube, Côte des Blancs, Côte de Sézanne, Montagne de Reims i Vallée de la Marne. Miasta Reims i Épernay są centrami handlowymi tego regionu.Do produkcji szampana używa się trzech odmian: chardonnay, pinot noir i meunier. Zbiory i selekcja odbywa się ręcznie. Najczystszy sok, który uzyskuje się w pierwszych chwilach tłoczenia, nazywa się cuvée. Pozostały sok nazywany jest taille. Najlepszego szampan robi się z cuvée. Pierwsza fermentacja może odbywać się w stalowych tankach lub dębowych beczkach. Druga fermentacja przebiega w butelce. Do wina bazowego dodaje się tzw. liqueur de tirage, który jest miksturą wina, cukru, drożdży i substancji klarującej. Butelka zostaje zamknięta nawet na kilka lat. W długim i pracochłonnym procesie następuje fermentacja, autoliza i integracja składników. Ręcznie lub mechanicznie butelki są codziennie delikatnie obracane, tak aby finalnie cały osad znalazł się w szyjce. Wtedy też w butelce pod wpływem produkowanego przez drożdże dwutlenku węgla rośnie ciśnienie. Ostatnim etapem jest, usuniecie osadu, zakorkowanie i trwające jeszcze kilka miesięcy leżakowanie butelki przed skierowaniem jej do sprzedaży. Za najwyższej klasy Szampany uchodzą te oznaczone jako Grand Cru. Nieco niżej w tej klasyfikacji stoją Szampany Premier Cru.

 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl